Proposta de jocs i activitats d’expressió corporal.
INDIVIDUAL
1.- Abraçades.
Els infants es desplacen lliurament per l'espai i quan troben un company s'abracen. Ho poden fer per parelles, trios...
2.- Salutacions.
Els infants es desplacen lliurament per l'espai i quan troben un company es saluden. Pot ser una salutació cordial com ara estrenya la mà o donar dues besades. També poden picar les mans a l'aire o fins i tot ens podem inventar una cadena de salutacions, p.e. Picar de mans, xocar amb el pit, agafar els dits i senyalar.
PARELLES
1.- Titelles.
Per parelles. Un de la parella s'estira al terra, panxa enlaire. L'altre li va movent els dits, el canell, l'avantbraç, el coll, el cap, el peu, la cama...Cal tenir en compte que el que està estirat ha d'estar completament relaxat i no ha de fer cap força.
2.- Posem veu
Per parelles. Un de la parella fa ganyotes amb la cara tot expressant emocions i els seu company li posa la veu.
3.- Massatge energètic.
Per parelles feim massatges energètics sense tocar el cos del company i intentam treure tota la seva energia i jugar amb ella.
4.- Ens espolsam.
Per parelles “ens llevam sa pols” amb les mans. Es tracta de llevar sa pols del company i després fer-lo net amb delicadesa sense oblidar cap part del cos. Afegirem sabó, aigua i després el passarem per aigua.
5.- T'envio un fax o telegrama.
Per parelles. L'un escriu a l'esquena de l'altre lletres, paraules, dibuixos i aquest ha d'endevinar que fa.
6.- Llegir els llavis.
Per parelles cara a cara intentaran dir-se frases sense parlar, es tracta de llegir-se els llavis. S’aniran canviant les parelles. Es pot fer en forma de joc en grup per veure qui ho endevina abans. Aquest tipus de joc intenten demostrar que es pot comunicar sense paraules, que és un dels objectius que busquem en l’expressió corporal.
7.- Escultures de plastilina. Per parelles. Un fa que és un tros de plastilina i el company l'ha d'esculpir fent d'ell una escultura posant el seu cos de la forma que li sembli més divertida o representant algun personatge, objecte... Una vegada que tot el grup té les escultures fetes, els escultors es reuneixen per fer una visita al museu. Pot ser guiada o lliure. Es recomana no fer fotos amb flaix o tocar les escultures.
PETIT GRUP
1.- La màquina.
Feim grups de 4 a 6 participants. En cercle cada grup memoritza qualque so d’una màquina (psss, txat, mrrr, brum, prooo, pffffu...), després moviments i gestos relacionats amb màquines. A partir d’això cadascú imitarà per ordre una màquina fins que tots dins el grup ho facin.
Podem fer funcionar les màquines totes a l’hora creant una màquina gegant.
2.- Ens comunicam.
Asseguts en petits grups de 4 a 6 participants. Es tracta de mantenir converses entre els components del grup utilitzant únicament números i gestos. No està permès dir cap altre cosa que no sigui un número.
També podem dir a cada grup com s’han de comunicar. Per número, només amb noms d’animals, colors, sons... Al senyal cal deixar que la gent s’agrupi lliurament però mantenint la consigna de comunicació que els hem donant inicialment. D’aquesta manera ens trobarem grups en què es comuniquen utilitzant número, colors, sons, animals...
3.- Bombolles de sabó.
Parelles, trios o grups de 4 participants. Les parelles o petits grups són bombolles de sabó que floten per l’aire i es mouen lentament i suaument per l’espai. Quan toquen una altra parella, la bombolla explota i s’intercanvien els companys.
També podem fer que les bombolles que xoquen es fan més grosses fins que tota la classe formi una bombolla gegant.
4.- 1, 2, 3 acció!
Cada grup pensa una situació o història breu i l'han de representa a càmera lenta, rapida, cap a darrera...
5.- Fem una història.
Un dels nens del grup pensa una acció i la interpreta amb moviments. Quan l'haurà acabada es queda immòbil simulant una figura. A continuació sortirà el següent i continuarà la història com ell l'hagi interpretada, i així tots els membres del grup. Un cop acabada comenten el que cadascú havia interpretat.
6.- El missatge.
Els alumnes es col3loquen en fila. El darrer de la fila dóna un cop a l'espatlla del nen que té al davant, aquest es gira; el primer fa dos o tres moviments, o simplement es posa en una postura improvisada o que li hagi dit el mestre (pilot, futbolista, arbre...). El que observa, es gira i pica l'espatlla del que té al davant i li transmet els gestos que ha fet l'altre. I així fins que arriba al primer, que repetirà els gestos davant del darrer de la fila.
En acabar la roda, el primer passa l'últim i serà ell qui començarà la roda.
7.- Els massatgistes.
Cada grup formarà una fila; l'últim farà massatges al que té davant seu, començant pel cap i continuant pel coll, espatlles, braços, esquena, cames..., tot canviant la intensitat i la manera de fer-ho. El que ho rep ho ha de reproduir tan exacte com sigui possible a l'esquena que té al seu davant. I així fins al primer. Més tard, el primer passarà a ser el darrer.
GRAN GRUP
1.- Cadena de gestos.
a) Asseguts en cercle un infant comença fent un gest que la resta de grup per ordre ha de repetir. Després farà el mateix la persona que li toqui, i així, al final cada un haurà creat un gest per a tot el grup.
b) També podem fer un gest al company que tenim devora i aquest en farà un diferent fins que facem tota la volta i cadascú n’haurà inventat un de nou. Hem d’intentar crear gestos amb rapidesa si volem treballar l’improvisació.
c) Ara ho farem amb so, s’ha de fer so i gest a la vegada. S’han d’exagerar els gestos i els sons per perdre la vergonya.
2.- Bolla energètica.
En cercle ens passam una bolla imaginària que pesa molt. Hem de fer com si la bolla pesàs moltíssim. També podem fer que es torni molt lleugera.
3.- El moc.
En cercle feim com que ens passam o llançam un moc.
4.- Massatge en cercle.
Gran grup. Situats en cercle, agafats per les espatlles de la persona que tenim davant. Caminam lentament al temps que feim un petit massatge al company. Passada una estona feim mitja volta per realitzar el massatge a qui ens l’acaba de fer.
5.- Pobre moixet.
Asseguts en cercle amb un company al centre en quadrupèdia. L’infant que està dins el cercle imita els moviments i renous d’un moix, es dirigeix a un company del grup per intentar fer-lo riure. La persona abordada ha d’aconseguir evitar-ho mentre l’acaricia i diu en veu alta: “pobre moixet, pobre moixet” intentant no riure i controlar les seves emocions. El moixet s’haurà d’atracar a un altre company. En cas contrari, es fa intercanvi de rol amb el company que ha rigut.
6.- La bruixa de l’ull màgic.
Un infant fa el paper de bruixa o bruixot. La resta d’infants es mouen lliurament per l’espai a l’espera de descobrir de qui es tracta. La bruixa encanta els jugadors aclucant l’ull. Llavors passats 5’’, han de fer 3 passes cap a darrera i quedar en terra com una estàtua congelada. Si algú veu qui és la bruixa o el bruixot diu el seu nom en veu alta i l’encanteri es desfà i triam una altra bruixa.
Si no endevinen el joc continua però els desplaçaments es fan a peu coix o a peus junts.
7.- Passeig amistós.
Correm o caminam per un espai reduït. Quan dues persones es troben s’han de mirar fixament als ulls uns instants, donar-se la mà, dir-se “hola” o una frase amistosa i parlar d’alguna cosa gratificant.
Podem fer el mateix però xocant les mans i inventant una salutació estil “rap”.
8.- Sentiments.
Gran grup. Tots els infants corren per l'espai, en sentir el senyal exterioritzam un sentiment (alegria, tristesa, enuig, por, sorpresa, curiositat,...) i ens hem d'anar ajuntant aquells que expressam un mateix sentiment. Una vegada junts exterioritzam aquell sentiment alhora.
9.- Estàtues de sal.
Es fa una rotllana, tots agafats donant voltes. Quan el mestre fa un crit la rotllana es trenca i tothom corre fins que se sent “estàtues de sal!”. En aquest moment tots els nens han de quedar-se com a estàtues. Quan el mestre torna a fer el crit tots tornen a córrer fins que senten la consigna una ltre cop. Llavors han d'adoptar una posició diferent de l'anterior.
10.- Estàtua gegant que esclata!
Tots els nins assegut. Anam anomenant d'un en un i es situen en posició d'estàtua tocant la part del cos del company que la mestre indica. Així fins que tota la classe esta disposada en una estàtua gegant. La mestra/e fa fotos del grup però en un moment donat fa com a que els fica una coet, traca o similar i comença un compte enrere de 10 fins a 0, en arribar a 0 tota l'estàtua esclata i els nins es dispersen per tot l'espai.
Cançons ballades:
1.- Ho aleo la
2.- Jo tinc una caseta
3.- El twist del cor
Mari Ortigosa i Mireia Ledo